onsdag 24 juli 2013

Vi har blivit med veranda

Hej fina bloggisar! Hoppas ni har det skönt i den härliga sommarvärmen! Visst är det väl underbart! 
Här har vi hunnit vara lediga ett par veckor och har haft så fantastiskt skönt väder varje dag. 
Just nu sitter jag och njuter på vår nya veranda. :)

Vi startade bygget ett par veckor innan semestern och nu är det snart klart! Vi tog hjälp (tack och lov) till stommen och taket. Min man har gjort resten, staket, snickarglädjen mm. Det bara rasslade till så var det nästan klart! För ovanlighetens skull! Och det känns väldigt skönt för orken har inte varit på topp det sista! 
Vi ville ha en veranda som ger känslan av att den alltid har funnits här. En stor öppen veranda med snickarglädje, pärlspont i taket och falsat plåttak. Eftersom huset är byggt år 1825 ( 1850 trodde vi men det visade sig tom vara år 1825 ) så får vi inte göra hur vi vill, det var allt en liten process innan bygglov och allt blev klart! Men värmlands museum som var de som skulle besluta om bygglovet var helt eniga med oss i verandans utseende! Härligt! 

Södergaveln på Hällekil Där Väst. Min man grävde ur hela denna sidan för att isolera väggen samt dränera, dra bort takvatten och sätta plinten. Detta var under midsommarledigheten. Här ska ju verandan byggas så det var nödvändigt innan bygget kunde komma igång. Kortsidan på huset är drygt tio meter, verandans längd blir nästan tio meter, dvs den ska löpa nästan längs med hela kortsidan. Vi sparar en liten snutt husvägg på varje sida om verandan. Verandan blir fem meter ut från huset dvs nästan femtio kvm stor. 
Fönsterdörrarna passade vi på att sätta dit redan då vi bytte panel på huset för ett par år sedan. De är beställda på ett litet snickeri i trakten. Kittad utsida och även invändiga spröjs. 

Efter midsommar kom snickarna och började lägga golv och resa stommen. 

Duktiga är dom och fort gick det........
Dags för limträbalkarna i taket att komma på plats. Här gick det åt ett antal gubbar samt min man och hjullastare för att få upp dessa på plats. Pga verandans storlek så krävdes det lite storlek på balkarna. 


Nu var det dags att såga ut takfötterna. Den stora utmaningen enligt snickarna. Inte lätt att såga dessa med en sticksåg. Särskilt inte de två grövsta balkarna som går ut i varje hörn på verandan, de är riktigt mastiga att såga i. Men de lyckades superbra! Det är så härligt med snickare som begriper sig på det gamla och som har förståelse för att man inte vill kompromissa med vissa detaljer. Takfötterna var viktiga för mig! Att de skulle se ut just så här. 


Nu är snart alla limträbalkarna på plats. Det är dags att börja spika på pärlsponten samt lägga papp. Sen är det dags för min man att ta vid........


........här är han i action. Montera staket........nästan tjugo meter staket blir det runtom........här är ena kortsidan, det blir en trappa ner här samt en mitt fram på verandan........


........gera "hyllor" till stolparna. Montera snickarglädjen........Min man började första semesterdagen och höll på från morgon till kväll i tre dagar. Kära svärmor och hennes sambo hjälpte oss att måla en del, underbart att få lite hjälp! 


En vacker syn! Jag kan ligga i dagbädden som nu står på verandan och bara stirra i det vackra taket! Jag blev lite orolig när dessa bjässar till balkar anlände, jag ville ju att verandataket skulle se så "smäckert" och fint ut som möjligt men nu när de väl är på plats så harmonerar de väldigt fint med alla övriga snickerier. 


Den sista veckan har plåtslagarna varit här och snart är de klara.


Det blir ett dubbelfalsat plåttak med ståndrännor. Jag älskar dessa tak, inte minst ståndrännorna. Det ser så rejält ut. Här har de börjat med ståndrännorna. Om ni bara visste vad jag har ältat detta med färgen på taket. Jag visste egentligen från början vad jag önskade men bara för att liksom utesluta alla alternativ. Ja, ni känner säkert igen er. Jag har varit runt och tittat på gamla plåttak pratat med arkitekter osv. Och de var eniga med mig, det blev ett tegelrött tak till denna vita verandan........

........fotbrädorna saknas ännu........

........taket nästan klart........
........och ett par helhetsbilder tagna i skymningen ikväll........
Snart snart är det klart! Det saknas fotbrädor bland annat samt att två trappor ska göras. 
"Trattarna" från ståndrännan samt rören ska dit. En i varje hörna. Snickarna kommer direkt efter semestern och fixar det sista. Det ska målas också, är bara grundmålat än så länge. Men det hinns med framöver. 
Nu ska vi fortsätta njuta av det fina vädret! Bada, sola, grilla och umgås med vänner.
Kanske blir det en liten tur till Astrid Lindgrens värld också. 

Ska bli spännande att kika in till Er andra och se vad ni har hittat på! :) Jag har lagt både dator och telefon åt sidan de sista veckorna, ibland behöver man det! 

Vi ses!

Stor kram!

Kristina 

2 kommentarer:

G:a Affären sa...

Men så roligt, och tack för din kommentar! Här sitter jag med ett leende och har scrollat upp och ner, förstorat bilderna ett antal gånger nu. Så otroligt fin veranda ni har byggt!!!
Det som också är roligt är likheterna mellan våra verandor, placering, mått, takkonstruktion och plåttak. Och så många specialbenämningar vi lärt oss, eller hur?
Sedan såg jag att även ni har rött undertak på huset, något jag snöat in mig på den sista tiden. Uppskattar att du såg skillnaderna mellan gamla och det förlängda taket. Nu får huset äntligen en rejäl mössa.
Ja, det är aluzink på mitt verandatak och det blir lika på det stora taket. Jag har själv velat mellan zink och rött. Det röda passar så bra hos er till den vackra snickarglädjen och tegeltaket. Jag förstår att även Värmlands Museum är eniga med er om verandans utseende!
Hoppas ni får många fina stunder på och utanför verandan, än är det mycket kvar av sommaren!

Varm kram till dig vännen!
Cia


Här är gudagott att vara ! sa...

Kristina så himla glad jag blev över din hälsning, och så gott det var att höra ifrån dej!
-Här har vi också fått sommarvärme så nu kan vi också njuta och ha det skönt.
Och nu till er veranda....Jag vet inte vad jag ska säja...Sagolik,fantastisk,magnifik,skitsnygg, ja det är inte klokt hur ni får till det !!!
Jag är så imponerad över både dej och Cia för era smarta idélösningar, och hur kunniga ni är när det gäller bygghantverk och traditionella byggnadsmetoder !
Hällekil Där Väst var en underbart vacker gård INNAN ni byggde verandan.
- Och vad ska man kalla det nu....?!
Ja nog kommer folk som åker förbi att stanna och förundras över vilket drömhus som står där ♥
Varmaste kramar till dej och din familj, och jag önskar er många härliga stunder på er otroliga veranda !
Anneli