onsdag 23 november 2011

Ääääntligen!!

Nu äntligen är våra dörrar hemma i Hällekil! Beställde fyra nya dörrar redan i april och var lovad att de skulle vara färdiga absolut innan semestern ( detta året kan man ju undra?? ). Men den som väntar på något gott........
Var och hämtade den tredje dörren igår och den fjärde och sista idag (dubbeldörren på stora entrén). Jag har jobbat inatt och idag på förmiddagen när jag vaknade så hade snickarna satt in dörren vid groventren....Wiiiihiiii! Vilken skillnad!
Jag har alltid haft en speciell förkärlek till dörrar och spröjsningar. Det sägs ju att fönstren är husets själ och dörrarna husets ansikte och nog ligger det nått i det! En ytterdörr kan verkligen förändra hela husets uttryck. Nu är snart husets ansikte utåt som det var en gång i tiden........och det känns fantastiskt! Dessa dörrarna är ju dock mera isolerade och energianpassade.
Dörrarna är handgjorda på ett litet lokalt snickeri. Har spröjs både invändigt och utvändigt. Dock blev det inget munblåst glas........ Men wow vilken känsla att öppna och stänga dessa dörrarna, verkligen tunga och gedigna. Snickerigubbarna verkade minst lika glada som mig att dörrarna äntligen var färdiga....haha.
Jag fick dock värsta chocken när jag kom dit igår för att hämta dörren till groventren. Jag ville ha sjutillhållarlås på dörrarna men de "hade inte hittat nått som passat". Oh my good!! Där satt en modern låskista vilket innebär att det inte finns nått annat alternativ än ett modernt vred eller låscylinder. Det förstör ju hela känslan på dörren. Fy vilken besvikelse!!
Har ägnat nästan hela denna eftermiddagen till att undersöka alternativen. Till slut så fick jag fatt på en person som till min lycka kunde allt om låskistor och låscylindrar till gamla dörrar.
Alternativet är att byta låskistan till en fas 90002 ( vilket är enkelt ) som innebär att det blir sjutillhållarlås i alla fall. Då blir det dörrhandtag och en liten nyckelskylt med "kläpp". Eller behålla den låskistan som sitter och stå ut med den moderna cylindern och sätta dit en "långskylt" och då kommer det att se ut ungefär såhär........


........och även nycklarna blir ju då moderna. (oj, bilden blev upp och ner ).
Lutar nog åt att byta låskistan för att bara kunna ha en nyckelskylt med "kläpp" och dessutom fasnycklar. Jag har ju varit ( och är väl ) helt övertygad om att jag vill låsa dörren med nyckel även inifrån men "låsfolket" avråder en starkt från det pga att det kan bli panik om man inte hittar nyckeln vid brand mm. Hur se ni på detta?? Vad har ni för lås ni som har gamla dörrar. Tips mottages TACKSAMT!

Och så en bild på nya dörren vid groventren och farstukvisten som börjar ta form................spröjsen invändigt..............och som det har sett ut fram tills nu........Imorgon kommer förhoppningsvis de nya parytterdörrarna på plats. Ska bli så himla kul!

Ha en fin kväll!

Kram Kristina

7 kommentarer:

Vintage House sa...

Hej
Åh så fina förstår din glädje :)
Kan dock inte hjälpa dig med låset,ingen kunskap på det området..
Men vackra dörrar gör verkligen hela huset...
kram
sandra

G:a Affären sa...

Men åhhh, så fin dörr! Ja tänk att det gör sådan skillnad. Tyvärr kan jag inte ge dig något råd om lås, när jag läste fick jag lära mig en hel del, du verkar expert inom området nu.
I förra inlägget fick vi se din spis; vilken underbar pjäs! Har du möjlighet att ha öppen eld i hörnet? I så fall blir jag grön av avund. Jag har alltid velat haft en öppen eld lite högre upp i närheten av matbordet.
Ha det bra vännen,
/Cia

Malin sa...

Minns att i lilla lägenheten på Västra prinsgatan 15 så hade du aldrig skyddet för vredet på insidan av dörren nere just för att det skulle blir för varmt vid en eventuell brand.

kråke sa...

Kul att hitta hit:)) Jättefin blogg du har och vackra, vackra dörrar:)) Det är så roligt när man stöter på flera som har anknytning till Karlskrona:))

kram på dig och fortsatt fin vecka:)

kråke

Jenny sa...

Hej Kristina!
Åh vilken fin dörr, förstår att du är nöjd!

En ny ytterdörr står på vår önskelista, vill oxå ha en i gammal stil. Har noll koll på det där med lås..i vår nuvarande dörr låser vi inifrån med nyckel och låter alltid nyckeln sitta kvar i dörren när vi är hemma.

Ha en fortsatt bra dag!

Kraam Jenny

Skogslyckan sa...

Så otroligt fin dörr du visar. Jag är också mycket svag för spröjsar, och längtar efter att börja renovera dörrar och fönster till vår glasveranda. Har äntligen fått loss lite bloggtid och sitter här och kollar runt och inspireras. Missa inte min juldukning i helgen!
Kram Pia.

Här är gudagott att vara ! sa...

Vilken vacker dörr ! - Håller med om att dörren är husets ansikte, så ert hus fick verkligen en ansiktslyftning ! - Spännande att se era dubbeldörrar, när dom kommer.
- Ja det är svårt det där med det praktiska moderna / gamla och stilfullare ! Man måste nog utgå ifrån sej själv och vad som passar just för er familj...Har man små barn kan nycklar lätt försvinna ;)
-Tack fina du för din gulliga kommentar hos mej, blev så glad över den ! ♥
Ha det gott !
Kram Anneli